Света гора
Атон в българската култура и словесност

Покров Богородичен над Света Гора Атонска

През месец юни 2008 г. се състоя петото поклонническо и научно пътуване в Света Гора и в района на Урануполи на изследователска група на Департамент „Нова българистика” от НБУ (с участието и помощта на Американска фондация за България). Всяка година това е най-важният етап, кулминацията при последователното осъществяване на големия проект на все още виртуално съществуващия към департамента Център за християнска култура.

През първите три години проектът и пътуванията бяха ръководени от проф. Мирослав Дачев и доц. Михаил Неделчев, като при третото изследователско и поклонническо пътуване, през май 2006 г., беше завършено обхождането на всичките 20 царски манастири. Всяко пътешествие до Атон завършваше неизменно с пребиваване в българския манастир Зограф. За тези първи три години бе натрупан огромен фотоархив, беше представена изложба акварели на художника Андрей Янев, репродуцирани на картички, както и фотоизложба на проф. Мирослав Дачев. Бяха проведени конференции, публични лекции, беседи, представяния на книги и на проекта като цяло в София и в други градове. Доц. Михаил Неделчев и сътрудници продължават да работят по съставянето на речник на реалиите от битието на Атонските манастири. Женската част от екипа имаше своите самостоятелни реализации – романът на Емилия Дворянова „Земните градини на Богородица”, филмът за чудотворните Богородичи икони на Света Гора на Мария Огойска и Ани Колиър, документирането на връзките с Атон на Урануполис, Йерисос и Амуляни.

През 2007 г. екипът се раздели на две групи, като проф. Мирослав Дачев напусна НБУ и осъществява друг свой проект. Ръководител на проекта „Атон в българската култура и словесност” продължава да бъде доц. Михаил Неделчев. Изследователската група включва и нови участници; в състава и са литератори, богослови, изкуствовед, юристи, историци, както и един дългогодишен реставратор, който е спасил много икони от няколко манастира. От три години проектът е подпомаган от Американска фондация за България, като програмният й директор Алексей Христов (богослов по образование) е и организатор на самите пътувания.

През 2007 г. Дружество „Гражданин” издаде под съставителството и редакцията на Мария Огойска сборникът „Успоредни поклоннически пътеписи. Из Света Гора 1844 – 2007 г.” Съвременният момент в този сборник са многобройните фотографии от различни места и артефакти из Света Гора, дело на изследователския екип. През септември 2007 бе представена за първи път на Празниците на изкуствата „Аполония” в Созопол голямата подвижна изложба от пана с репродуцирани фотоси от Атонските манастири. Тази изложба бе частично представена и в Нов български университет. Тя ще се превърне в една пътуваща изложба.

През 2007 г. поклонническото пътуване на Атон включваше посещения във Великата Лавра, румънския скит Св. Йоан Предтеча, Ивер, Ватопед, Карея, и естествено Зограф. При тази експедиция в летовището Филипос и на остров Амуляни, бяха проведени пленарни сбирки на научния семинар, на който бе показан и първият вариант на втория филм на екипа, сниман от Мариан Томов. През учебната 2007-2008 година бяха отново проведени множество семинари, бяха изнесени публични лекции, представяния на книги и филми. Чувствително бе обогатена сбирката от книги на различни езици за Света Гора към проекта. Бе създаден и настоящият негов сайт с адрес www.svetagora.org

На петото поклонническо и изследователско пътуване се затвори кръгът на обиколката на полуострова, като се обходи т. нар. Светогорска пустиня между скита Св. Анна и Великата Лавра, посетиха се скита Кавсокаливи, келията Св. Нил и др.

 

През септември/октомври 2009 г. "Американска фондация за България" организира изложба с фотографии на Мартин Митов, Марин Христов и Мариан Томов, озаглавена "Образи от Света Гора - Атон" - в Столична библиотека и във фоайето на Богословския факултет на СУ.

През септември 2010 г. Алексей Христов, Мариан Томов и Мартин Митов заснеха екзонартекса на католикона на Великата Лавра - изографисан от Захарий Зограф - във връзка с 200 годишнината от рождението на големият български иконописец. През август 2011 г. фотоси с тези стенописи бяха показани в изложба на моста при НДК - „Изобрази ся рукою Захария... 1852“

 

 

Дизайнът на този сайт е дело на Лиляна Дворянова. Сайтът се поддържа от Мартин Митов.

 
Американска фондация за България
СЛОВОТО  © Всички права запазени!