Света гора
Атон в българската култура и словесност

 

Как да посетите Света Гора?

Разпечатай

 

Съгласно Устава на Монашеската република (и Конституцията на Република Гърция) Света Гора могат да посещават само мъже.

Преди посещението си (препоръчваме месец по-рано) трябва да изпратите в Бюрото за поклонници в Солун факс с фотокопие на личната си карта или на задграничния си паспорт на номер: 0030 2310 222424 (първата група цифри са код на Гърция, следващата група – код на Солун; имейл: piligrimsbureau@c-lab.gr).

На листа с фотокопието трябва да добавите: общо означение на професията си (напр.: учител, инженер, лекар, студент, пенсионер) на английски или гръцки, както и името на манастира/манастирите, който/които искате да посетите, времето, в което искате да пребивавате, и от къде искате да вземете разрешителното си (най-удобно е това да е Урануполи). Разрешението се дава само за 4 дена, но е желателно престоят в един манастир да не надвишава повече от 24 часа.

Един или два дни след като сте изпратили факса, трябва да се обадите на тел.: 0030 2310 252575/ 252578 в Бюрото за поклонници през работно време (8:30 – 14:00 часа всеки ден от понеделник до петък, 10-12 часа в събота) и да попитате дали е получен факсът (възможни са проблеми с линиите). Поклонническото бюро в Солун се намира на ул. "Егнатия" (Егнатия Одос) 109.

Предварителната резервация за повечето манастири е задължителна. Това може да стане на следните факсове: списък.

Поклонниците могат да стигнат от Солун до Йерисо, до Неа Рода или до Урануполи с кола или с автобус. Автобус за тези градове се взема от автогара К.Т.Е.Л. Халкидики. Тази автогара е на практика извън града и до нея от гарата можете да стигнете с два автобуса - с номер 2, слизате на спирка "Вулгари", минавате от другата страна и от там хващате номер 36. Ще ви струва 1 €, тъй като билетът важи за две пътувания в рамките на 1 час (билети за градския транспорт продават на всички будки или в самия автобус). От К.Т.Е.Л. Македония, автогара в другия край на града можете да стигнете с автобус номер 45. Всъщност той минава и през центъра и може да го използвате вместо горните. С такси от гарата до автогара К.Т.Е.Л. Халкидики излиза около 15-20 €. Билетът за автобус от Солун до Урануполи струва ок. 13 €, можете да си вземете за отиване и връщане с намаление. Разстоянието е 140 км. Тези градове са туристически, така че в тях има магазини, хотели и места за паркиране. В Света Гора не можете да влезете с кола. Единствените коли, които са разрешени там, са на манастирите и на работниците, които обслужват манастирските стопанства, при това няма път по сушата, единственият достъп е по море, с фериботи и лодки. Ето защо трябва да оставите колата си в града, от който ще тръгнете.

Преди да се качите на кораба, трябва да си вземете разрешението за престой ("диамонитрия") от канцеларията в Урануполи (намира се вдясно от пристанището, ако гледате към морето). Трябва да сте там поне един час преди тръгване (в 9:45 отплува фериботът). При получаването на "диамонитрията" трябва да покажете лична карта (паспорт) и да платите такса в размер на 25 € (за студенти 15 €).

На "диамонитрията" са написани всички лични данни, номер, датата и времето на престой.

От Йерисо можете да вземете морско такси и да слезете направо на пристанището на някой от манастирите, намиращи се на източната страна на полуострова. Но тези таксита са сравнително по-скъпи и не се движат редовно.

От Урануполи тръгват фериботи всеки ден и спират на пристанищата на манастирите: "Хилендар" (не официалното, а "Йованица"), "Зограф", "Констамонит", "Дохиар", "Ксенофонт", "Св. Пантелеймон" и Дафни. По-малки корабчета пътуват до "Григориу", "Дионисиу", "Св. Павел" и "Св. Анна", при добро време – чак до скита "Кавсокаливия", но те изискват прекачване на главното пристанище Дафни. Между манастирите в централната част има микробуси, подобни на маршрутки, можете да наемете и такси. В най-южната част няма пътища и там придвижването е само пеша или на мулета.

Билетът за кораба до "Зограф" струва 5.50 €, а до Дафни – 8 €. Престоят в манастирите (храна и спане) за тези 4 дена, които са разрешени, е безплатен. Важно е да знаете, че портите на манастирите се затварят при залез слънце и се отварят едва сутринта. Пушенето в повечето манастири е забранено.

Пътят от пристанището (арсаната) на Зограф до манастира е около половин час пеша.

Хубаво е да си носите джобно фенерче, защото често няма ток и може да се окаже, че трябва да стигнете за утреня в църквата при пълна тъмнина.

 

Още полезна информация: www.mountathosinfos.gr и http://www.hilandar.org

 

Важно е да знаете също:

 1. Посещението на Света Гора не е туристическо пътуване! Света Гора е място за поклонение и молитви! Избягвайте говоренето на висок глас, силната музика и всяко действие, което би пречило на молитвите и усамотението на другите.
 2. Към монасите се обръщайте с "отче" и избягвайте да ги занимавате с ненужни приказки и светски проблеми.
 3. Бъдете прилично облечени – дори и в горещо време трябва да сте с дълъг панталон, затворени обувки, ризи и блузи с дълъг ръкав.
 4. При влизане в манастир първо трябва да отидете в гостоприемницата (архондарик) и там да изчакате да ви настанят (ако ще спите там), след това да ви заведат в храма и да ви покажат светините.
 5. Тъй като основното придвижване из Света Гора е пеша, носете си удобни обувки, както и вода за пиене. Постарайте се също да сте с малко багаж – само най-необходимото.
 6. Навсякъде е забранено яденето на месо, но не се притеснявайте – макар и постна, кухнята на Света Гора е вкусна и едва ли ще останете гладни. Все пак имайте предвид, че храненето става по определен ред и е част от богослужението – в трапезариите е забранено говоренето, ставането – преди да е даден сигнал, разхождането.
 7. Утринните служби започват в 3 часа през нощта (в някои манастири от 2, лятото съответно в 3 и 4). Ако ви е трудно да ги посещавате толкова рано, отидете поне на литургията, която започва някъде към 5-6 часа. В 3 следобeд започват пък вечерните служби.
 8. Във всеки манастир има обществен телефон, работят с карти и международните разговори са сравнително евтини. На повечето места вече има обхват и за мобилни телефони. Но тъй като всички манастири са на агрегати за ток (повечето работят само през деня), може да се окаже проблем зареждането на батериите, затова не прекалявайте.
 9. Категорично е забранено къпането в морето, както и ловът и риболовът!
 10. Забранена е и употребата на алкохол, освен това, което ще ви предложат в архондарика или в трапезарията.
 11. Забранено е снимането с видеокамери. Снимането с фотоапарат е разрешено, но само отвън. Монаси можете да снимате само ако те самите са дали изрично съгласие за това.
 12. Както стана дума по-горе – спането и храната в манастирите са безплатни, но е добре, ако ще останете повече от 24 часа в една обител, да помогнете с работа – в кухнята, за чистене или каквото друго послушание ви дадат.

 

Последна актуализация: 31.12.2015 г.

 

 

Горе

 
 
Поклонник  © 2010-2013 Всички права запазени!